Yoga, modul rapid și eficient pentru a îmbunătăți sănătatea ochilor. Descoperă în articolul de blog…
Paritatea competitivă, ce este și ce importanță are în marketing?
Paritatea competitivă este un concept interesant de studiat în marketing. Să examinăm mai întâi ce este paritatea competitivă. Apoi, mergem mai departe pentru a vedea care sunt avantajele și dezavantajele acesteia.
Deși contextul parității competitive ar putea să nu fie clar din termenul său, esența și conceptul sunt.
Paritatea competitivă înseamnă a fi la egalitate cu concurența.
Competiția poate fi pe mai multe direcții și în diferite forme. Dar când două companii, de regulă foarte mari, ating un anumit nivel de piață, ating paritatea competitivă. Paritatea competitivă ține cont și de companie dar și de portofoliul de produse.
De exemplu, ele pot avea o gamă de produse asemănătoare, pentru care paritatea competitivă este o realitate. Dar, în același timp, pot avea produse care nu sunt în aceeași nișă. În acest caz, conceptul nu mai poate fi aplicat și explicat.
De regulă, când este studiat acest concept sunt luate în calcul diferite elemente ale mediului economic. Un element precum piața țintă, poate stimula paritatea competitivă sau o poate elimina complet.
Ce este paritatea competitivă?
În domeniul marketing-ului, paritatea competitivă se referă la cheltuielile optime. Acestea sunt necesare în activități de branding și publicitate. La aceste cheltuieli se încadrează și ofertele promoționale sau reducerile de la companie.
Parcurgeți articolul nostru despre reputația de brand pentru alte date interesante.
Aceste cheltuieli se referă la bugetele necesare pentru a rămâne la egalitate cu concurenții. Pentru un anumit brand, produs sau companie, în ansamblu. Bugetul promoțional e alocat pe baza controlului nivelului optim de concurență pe piață.
Să luăm ca exemplu „războiul” FMCG dintre Coca Cola și Pepsi. În orice „teritoriu” nou încearcă să se stabilească, aceste mărci verifică prezența concurentului. În consecință, își bugetează cheltuielile publicitare și promoționale.
Paritatea competitivilor este o strategie defensivă. Este utilizată de întreprinderi pentru a-și apăra reputația, marca și poziționarea. Cu toate acestea, nu se recurge la cheltuirea excesivă a resurselor financiare.
Acum am înțeles ce e paritatea competitivă și care este rolul ei în marketing social. Să mergem mai departe prin acest articol de blog oferit de agenția de optimizare SEO. În continuare, vom vedea avantajele și dezavantajele strategiei.
E important să luăm în considerare mărimea pieței și dezvoltarea companiei. Raportul dintre avantaje și dezavantaje poate fi pozitiv sau negativ.
Avantajele pentru concurenți
Care e avantajul cheie în utilizarea metodei pentru calcularea cheltuielilor de publicitate și branding? O afacere nu va fi prea departe de concurență.
Cheltuielile se vor potrivi cu cele ale concurenților. Vizibilitatea mărcii și expunerea acesteia către potențialii clienți se va potrivi cu cea a concurenților. Planificarea tactică trebuie să fie la cel mai înalt nivel.
Înseamnă că marca își optimizează bugetul de promovare.
Multe companii folosesc prognozele de vânzări și previziunile cererii. Astfel, pot prezice cheltuielile pentru activități de branding și publicitate pentru perioadele viitoare. Însă, această metodă este relativ simplă și elimină metodele de prognoză complicate.
Datorită modificării drastice a cheltuielilor de publicitate, dacă sunt făcute de concurenți, pot fi reproduse ușor. Sunt ușor de calculat cheltuielile necesare.
Avantajele menționate mai sus nu trebuie să fie întotdeauna eficiente pentru companie. Ca puncte independente, sunt cu siguranță avantajoase, dar pot varia de la o situație la alta.
Ce facem cu o companie care nu se descurcă atât de bine din punct de vedere financiar? Este posibil ca acest tip de buget publicitar și de branding să nu fie de bun augur.
Dezavantajele din paritatea competitivă
Pentru noii jucători de pe piață urmarea acestui tip de model s-ar putea dovedi dezastruoasă. Vor trebui să suporte costuri uriașe de oportunitate. Doar astfel se pot potrivi cu bugetele de publicitate și branding ale marilor jucători de pe piață.
Situația s-ar putea dovedi dăunătoare sănătății lor financiare. Poate duce la pierderi uriașe.
Pentru noii intrați, această bugetare nu este întotdeauna recomandată. Excepția e cazul în care piața în sine e foarte nouă și se află încă în stadiile sale incipiente. În acest context are sens deoarece motivul este simplu și la vedere.
Toți concurenții sunt și ei relativ noi.
O altă capcană în care cad afacerile e cheltuirea unor sume exorbitante de bani pe produse de natură diferită. Promovează produse și servicii care nu sunt total competitive.
Două companii ar putea avea produse care sunt concurente, dar pot avea și produse care nu sunt competitive. Însă, concurența devine atât de intensă încât companiile uită acest lucru. Își cresc cheltuielile pe branding și publicitate chiar și atunci când nu este necesar.
Urmăriți îndeaproape publicitatea anumitor concurenți. Îi veți observa pe aceștia concurând unul împotriva celuilalt. Ei își vor potrivi cheltuielile și bugetele pentru publicitate și branding analizând date calitative din piață.
Luați exemplul Flipkart, Amazon și Snapdeal. Aceste companii au atins paritatea competitivă.
Există cazuri în care o reclamă de pe prima pagină dintr-un ziar a unei companii a fost urmată de o altă reclamă, tot pe prima pagină, de la concurență. Acest lucru este văzut și în reclamele TV. În special în perioadele festive care cresc vânzările pentru website-urile de magazine online.
Canalele TV de vârf sunt „inundate” de reclamele lor. Fiecare concurează cu celălalt încercând să se potrivească și să depășească rivalii în vizibilitate față de clienți.
Concluzie
Paritatea competitivă este un context greu de atins. După cum am văzut în acest articol, poate apărea doar între doi concurenți notorii. Un alt moment este când piața și companiile sunt relativ noi.
Unui nou intrat pe piață îi va fi greu să concureze cu o companie ce are 10-15 ani vechime. Nu-i va fi greu, ci practic imposibil! Iar imposibilitatea aceasta este dată de disponibilitatea bugetelor de marketing.
Un nou intrat pe piață poate implementa servicii de optimizare SEO. Poate ajunge pe aceeași pagină din rezultate cu un concurent. Acest context va genera o cantitate egală de trafic organic către website.
Acesta este scenariul ideal pentru companiile din eCommerce.
Însă, de exemplu, dacă sunteți un magazin online nou, vă va fi imposibil să concurați cu eMag. Eventual, concurați într-un domeniu de nișă dacă aveți un asemenea concurent.
În domeniile de nișă puteți obține chiar o rată de conversie mai bună decât a concurentului principal. Toate afacerile au avut un început. Coca-Cola și Pepsi, de exemplu, au început la o diferență de șapte ani.
Totuși, în prezent ele au atins paritatea competitivă.